Архитекти правят план за изграждане на велопътища над ЖП линиите в Лондон

SkyCycle е проект за пътна мрежа, разположена над железопътните линии на британската столица, която може да позволи на колоездачите да се движат свободно из града, лишени от ограниченията на нормалните пътища.

Проектът, който има подкрепата на железниците и транспортната мрежа на Лондон, предвижда 220 км пътища без коли, разположени на пилони над лондонската железопътна мрежа и с 200 пункта за достъп до тях. Всеки един от пътищата, които са с ширина 15 метра, ще може да побира 12 хил. велосипедисти на час и да намали времето за придвижване до 29 минути.

Планът се описва като "страничен подход за намиране на пространство в задръстения град".
Разработена от студиото за екстериорни проекти Exterior Architecture заедно с компанията Foster and Partners и Space Syntax, предложената мрежа ще обхваща площ, населена от шест милиона души, половината от които живеят и работят на десет минути от един от нейните входове.

След среща миналата година с компанията, обслужваща железопътната мрежа, екипът се е фокусирал върху проектирането на пробен маршрут с дължина 6.5 км между Стратфорд и гарата Ливърпул стрийт, който следва траекторията на наземната линия - отсечка, която според техните изчисления ще струва около 220 млн. паунда.

Проектът ще включва поредица от пилони, поставени успоредно на външния край на линиите, на които ще бъдат разположени платформи. Влаковете ще могат да минават, докато се извършва поставянето на платформите за велосипедисти".

Що се отнася до достъпа, предложението включва инсталирането на вертикални хидравлични платформи, които ще са разположени до съществуващите влакови гари, както и рампи, които ще се възползват от топографията около виадукти и разклони. Според създателите ще е напълно безпроблемно за колоездачите. Те допълват, че структурата може да се използва и като източник на електричество, поддържайки соларни панели и колектори за дъждовна вода.

На железопътната мрежа отдавна се гледа като основен ключ за отваряне на колоездачни пътища, имайки предвид размера на свободната площ около линии.

Сред многото други предимства, които се изтъкват от подобна възможност, е и покачването на цените на имотите, намиращи се в близост до жп линиите, както и подобряване на системата за доставки.