Атина строи най-големия в света градски парк

Преди 15 години гръцката столица е един замърсен, претъпкан и хаотичен град; няма къде да се отиде, ако целта е да се избяга от претъпканото пространство с трафик, тълпи и шум.

Всъщност преди 15 години стоейки на върха на Акропола можеше да се види единствено забуленото в смог море от бели сгради без дори едно единствено дърво или зелено пространство в него.

Изглежда, че Атина има планове най-сетне да предостави на своите граждани източник на облекчение, тъй като тя е на път да стане дом на най-големия градски парк в света. Разположен около летище Хеленикон на юг от Атина, Хеленикон Метрополитан Парк ще заема 2 милиона квадратни метра, осигурявайки на града зелено пространство, от което той отчаяно се нуждае, както и парк с големина почти два пъти размера на Сентрал Парк в Ню Йорк на 2 мили от средиземноморския бряг.

В допълнение към гигантския парк, хиляди хотелски стаи, висока жилищна кула, офиси, търговски център, яхтено пристанище и аквариум съставляват всички части на плана, чиято цел е да привлече един милион допълнителни туристи всяка година в Атина.

Действителната работа по 15-20 годишния проект може да започне най-рано през 2016 г., според изпълнителния директор на Lamda Development SA, гръцкия представител, оглавяващ инвеститорската група, която придоби мястото през 2014 г. от правителството.

В момента мястото, на което някога са се провеждали олимпийски игри, е в лошо състояние. Според Bloomberg Business Week:

 „Отмина вече почти десетиление, откакто тълпи се рояха ня мястото на старото летищеХеленикон край Атина, което беше преобразено в място за Олимпийските игри през 2004 г. Днес бездомни кучета скитат сред рушащите се стадиони и сградите докато минимален брой пазачи продължават да ги охраняват. С размер 1 532 дка, около три пъти размера на Монако, имотът е един от най-големите неизползвани недвижими имоти в Европа. В непосредствена близост до олимпийските съоръжения – сред тях са игрища за бейзбол и софтбол и кану център – са разположени стари самолетни хангари и терминали, както и функциониращо яхтено пристанище. Има дори древни руини.”

Lamda е единствения предприемач, който подаде оферта за проекта през 2014 година, след като се оттеглиха трима други кандидати. С помощта на частни инвеститори Хеленикон Метрополитън Парк ще бъде най-голямата частна инвестиция извършвана някога в Гърция с прогнозна стойност 7 милиарда евро. В държава, страдаща от безработица и икономически колапс, проектът обещава да генерира около 50 000 работни места в периода от 2014 до 2025 година.

Не всички в Гърция са доволни от перспективата да се продаде публична собственост на частен инвеститор, обещаващ да построи огромен парк. Andy Dabilis написа в the Greek Reporter: 

 „Тук е разликата между това как в Ню Йорк и Атина третират безценната стойност на земята: Сентръл Парк е спокойно място за пикници, разходки, бягане, колоездене, семейни излети, оазис срещу небостъргачите по ръба на парка и чудесно ексцентрично съпоставяне на зеленина срещу архитектура.

Където Ню Йорк вижда място за вечна красота, Атина вижда летището като възможност да изкара бързи пари по време на смачкващата икономическа криза. Премиерът Антонис Самарас продаде Хеленикон за да бъде развит: трябваше да бъде най-големият прак в Европа, но скоро ще бъде още едно огромно море от бетон и земята ще бъде загубена завинаги.

Така че сега Гърция трябва да приеме, че Хеленикон би могъл да бъде оазис от зеленина и спокойствие в непосредствена близост до морето, но вместо това ще се превърне в идентично на Атина място: бетонни сгради, които дори да изглеждат като за богати хора и бизнес употреба, кой би ги използвал.”

Ще успее ли Атина да изгради най-големия парк в света и да не се подведе от маржа на печалбата и частните инвеститори? Само времето ще покаже. Но истински парк, който предлага спокойствие и приема природата би могъл да убеди доста хора да посетят Атина един ден, за да му се насладят.