Детски празник "Да подарим живо цвете в саксия на учителката в последния учебен ден!" се проведе на 10 май 2014 г.

На 10 май 2014г. Фондация „Зеленика” детски празник на цветята под мотото „Да подарим живо цвете в саксия на учителката в последният учебен ден“! Събитието е организирано от Фондация „Зеленика” като част от проекта „София – град на бъдещето“, който се осъществява в партнъорство с Фондация „Екообщност” и Лаибниц университет от Германия и с финансовата подкрепа на DBU.

Празникът се проведе под патронажа на кмета на град София Йорданка Фандъкова, а почетни гости бяха кметът на район Красно село инж. Пламен Църноречки и депутатката от района и бивш заместник-министър на образованието Милена Дамянова. Празникът беше включен и в кампанията на град София за европейски град на културата 2019 г.

Осъзнавайки, че децата са нашето бъдеще и бъдещето на град София, с тази инициатива да начърчим израстването на екологоично мислещи членове на нашето общество като започнем от малките стъпки - да мотивираме децата да отглеждат цветя и растителност в детската градина, в училище, на детската площадка, като едновременно с това се радват на красотата на живота и да опазват природата.

Участници бяха директорите, учителите и родителите от района, но най-вече децата. Празникът беше сбор от сценични спектакли, музика и танци. Децата от училищата и детските градини на район Красно село бяха подготвили и изпълниха всички предвидени забавления. Много талантливи певци и танцьори се изявиха на сцената, много сръчни ръце се заловиха за работа и изработиха прекрасни букети от рециклирани материали, от хартия и естествени букети от цветя в саксии, много корони бяха направени за всички принцове и принцеси, много усмивки имаше и грейнали лица.

Празникът започна с актуално ревю на дрехи от рециклирани материали, изпълнено от деца от детска градина "Детелина", а кулминацията на празника бяха младежите от новосформиран рок състав. И къде без празничните балони, върху които бяха изписани  мечти и пожелания и бяха пуснати в небето като символ на сбъдването им. Всички дружно нарисувахме една огромна рисунка, изпъстрена отново с идеите на децата за средата, в която живеят. Останалото не може да се разкаже, то може да се види тук: https://www.facebook.com/profile.php?id=1474279552&sk=photos&collection_token=1474279552%3A2305272732%3A69&set=a.10201873530387957.1073741827.1474279552&type=3