ЕИБ дава 340 млн евро за двуетажни енергийно ефективни влакове

Тази година Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предостави 340 млн. евро дългосрочен заем за финансиране на модернизацията на местната система за обществен транспорт в Северен Рейн-Вестфалия. Средствата ще бъдат използвани за закупуването на 82 нови двуетажни електрически влака. Те ще предлагат по-добра енергийна ефективност, по-голям капацитет и по-висок на пътниците за проекта за Рейн-Рур Експрес (RRX).

RRX е най-важния железопътен проект на Северен Рейн-Вестфалия.Той се състои от взаимното свързване на региона Рейн-Рур с мрежа от шест линии, чийто гръбнак ще бъде коридорът Кьолн-Дюселдорф-Дуисбург-Есен-Дортмунд-Хам.

„Рейн-Рур Експрес Express представлява ключово устойчиво и ориентирано към клиентите транспортно решение…, коет ще бъде оценено в региона и извън него“, коментира при подписване на рамковите споразумения президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

ЕИБ отдавна подкрепя устойчиви и екологично отговорни транспортни решения, финансирайки както модернизацията на ЖП инфраструктури, така и обновяването на подвижния състав. Ключово за този конкретен проект е внедряването на енергоспестяващи леки влакове, което ще подобри чувствително качеството на вътрешния превоз и в същото време ще има икономически ефект.