Фондация „Зеленика” организира среща за обезопасяване на ЖП прелеза между „Овча купел” и „Горна баня”

Между кварталите „Овча купел” и „Горна баня” има няколко пешеходни подстъпа, но всичките са незаконни. Въпреки това удобството кара хората редовно да пресичат пресичат въпреки липсата дори на маркировка. Неудобството е, че чрез жп линията квартал „Горна баня” е отделен от останалите квартали на столицата.

Едновременно с това много хора от квартал „Горна баня” редовно ползват учреждения и услуги, намиращи се в квартал „Овча купел”, което е от другата страна на жп линията – в това число са болницата, която обслужва квартала, повечето автобусни линии със спирките, училища и т.н. Безопасното пресичане на жп линията се затруднява допълнително от въведените в експлоатация от няколко години нови мотриси, които са безшумни и много по-бързи в сравнение със старите, което ги прави и много по-опасни за пешеходците.

В средата на м.юни 2014 г. обществеността в София беше потресена от поредния смъртен случай на ЖП линията, разделяща кварталите „Овча купел” и „Горна баня”.

Хората от квартал „Горна баня” се събраха на 27 юни 2014 г. в кварталното читалище и решиха да подемат инициатива този незаконен прелез да бъде регламентиран и да се изгради безопасно съоръжение за преминаване. Участие в срещата взе и Златина Станкова от Фондация „Зеленика” като представи целите на проекта „София – град на бъдещето” и информира присъстващите за сформираната работната група в Столична община като предложи подкрепа за установяване на връзка.

Срещата се състоя във вторник 01 юли 2014г. от  9 ч. сутринта. 

На срещата присъстваха Станислав Иванов (депутат от ГЕРБ), Любомир Христов (заместник-кмет “Транспорт и транспортни комуникации” в Столична община), Бисер Минчев (главен ревизор в безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура”), Златин Крумов (заместник генерален директор “Eксплоатация” в НКЖИ), Христина Семерджиева (кмет на район „Красно село”), инженер главен проектант, както и тесен кръг близки роднини и приятели на загиналия млад мъж.

Срещата започна с изказване на г-н Станислав Иванов. Любомир Христов обясни за пореден път, че този прелез е нерегламентиран и опасен за пресичане. Влаковете в този участък се движат с около 80 км/ч, но хората реално са поставени пред свършен факт и поради липса на удобна алтернатива преминават през влаковите релси. Поради многобройните жертви, които са загинали в последните години на това място, решаването на проблема не търпи повече отлагане.

 Бяха взети следните решения:

- Проектантът, който присъстваше на срещата, заяви, че до края на м.август 2014 г. лично ще изготви идеен проект. Проектът ще бъде обсъден със жителите на квартал „Горна баня”, за да се изслушат евентуални други предложения и мнения. Ще бъдат предложени няколко варианта за изграждане на безопасно съоръжение и всеки един ще бъде обсъден. Срещата за обсъждане ще бъде организирана през м.август 2014 г. На срещата ще бъдат разяснени и правилата за преминаване.

- Следващата стъпка ще бъде изготвянето на технически проект, който ще бъде приключен в края на м.септември 2014 г. Важно е да се подчертае, че проектантът ще подготви цялата документация без парично възнаграждение!

- Относно осигуряването на финансовите средства вуйчото на загиналия млад мъж заяви, че ще дари желязото за изграждането на съоръжението. Г-н Станислав Иванов заяви, че финансовите средства не са грижа на близките на загиналия. Обърна внимание, че прецедурата е сложна и се изисква технологично време за реализиране.

- Има издадена заповед влаковете да подават звуков сигнал при приближаване в района до изграждането на съоръжението. Присъстващите повдигнаха въпроса за намаляването на скоростта до приключване на строителните дейности. Това условие ще бъде обсъдено в НКЖИ с генералния директор.

За всички нас срещата беше продуктивна и в дух на сътрудничество. Всички присъстващи единодушно се съгласиха, че решение ще се намери, и то такова, че жителите на Горна Баня да бъдат спокойни за живота си и на този прелез да няма повече смъртни случаи.

 Сега остава да се заредим с търпение, за да може институциите да си свършат работата.