Отчет за създаването на инициативен комитет "Горна баня"

Категория от Градски страници:

Създаването на инициативен комитет Горна Баня беше следствие от започналата работа по изграждането на подлез под влаковата линия след катастрофата от лятото на 2014 г. и загиналото в нея момче. Този случай даде повод на живущите в района да направят констатация за натрупвалите се с годините проблеми в квартала, които искаха вече неотложни решения. Оказа се, че има много ангажирани хора по конкретни казуси, но до момента те са се борили с администрацията и административните решения самостоятелно. Нов конкретен случай на неглижиране на проблемите доведе до събиране на критична маса от хора и до първият голям протест от 17.01.2015 г. и затваряне на основна пътна артерия под квартала. Това даде възможност активните хора да се срещнат, да се запознаят и да се обединят като се включат в инициативният комитет. По модел вече използван по проекта „София-град на бъдещето“ и в Столична община, и в последствие в район Красно Село инициира разговори с администрацията и кмета в район Овча Купел. Наболелите проблеми не бяха никак малко, но си пролича диалогичността на двете страни и един по един започнаха да се отмятат и то в изключително кратък срок. Исканията на хората бяха:

  1. Изграждане на канализация в квартала.
  2. Асфалтиране на улиците и оправяне на прилежащата им инфраструктура.
  3. Подмяна и изграждане на улично осветление.
  4. Засилване на полицейското присъствие в квартала и създаването на РУ на място.
  5. Реставриране на минералната баня.
  6. Изграждане на медицински център.
  7. Изграждане игрище за децата и други.

Бяха проведени редица неофициални срещи и първите официални както с местната власт, така и на ниво министерства, предстоят още. След разговори с началника на 6 РУ и кмета на района г-жа Семерджиева се стигна до официално предложение от тяхна страна, което бе оповестено пред хората в среща състояла се на 29.01.2015г. На първо време да се осигури полицейски патрул, да се монтират 3, или повече камери на възлови места в квартала, които да са свързани директно към сървара на РУ и над тях да има постоянно наблюдение. И да се работи за РУ на територията на квартала. Снимки от тази среща са приложени.

По другите основни въпроси работата продължава. Търсят се решения, или се задвижват стари такива, недовършената работа се довършва. По сигнали на живущите се поправиха вече голяма част от уличните лампи. Почистването на квартала от сняг и боклуци се регулира спрямо изискванията. Започна поставянето на колчета по съществуващите тротоари. Поставиха се химически тоалетни в парка. Засилено е полицейското присъствие, включително и полиция с кучета.

Прикачени файлове

Прикачени файлове

Image