На www.sonet04.sofia.bg ще се подават сигнали със снимки за опасни нередности в София

Тъй като софиянци ежедневно се сблъскват с някаква нередност в града, Столичната община търси помощта на софиянци за разрешаване на многобройните проблеми на градската среда.

На сайта www. sonet04.sofia.bg гражданите могат да подават сигнали за всичко, което смятат, че нарушава реда, опасно е и може да застраши живота на столичани. Интернет сайтът има и мобилна версия на същия адрес. Тези нередности може да са зейнала шахта, дупка по пътя, опасно надвиснали клони, паднали дървета, повредена мантинела, развалени светофари, наводнени подлези, паркирали коли в пешеходните зони на „Витоша" и „Пиротска" и т.н. Необходимо е да опишат проблема, мястото му и да оставят двете си имена и телефон за обратна връзка. Информацията ще бъде преценено към кое общинско звено - инспекторат, полиция, „Екоравновесие", „Софийска вода", „Зелени системи" - да бъде препратена. Ако случаят изисква бърза намеса - като голяма дупка на пътя, ще се изпраща веднага авариен екип, който да обезопаси мястото.
   
Инициативата може да се разглежда като своеобразно продължение от страна на администрацията на Столична голяма община на по-ранен партньорски проект със сходни дейности - "Урбанотопия - добрият град не е утопия" (http://sofia.urbanotopia.eu/). Предстои да се видят евентуалните резултати от тази нова общинска инициатива.

Оказва се, че община Варна също е стартирала същата инициатива в средата на  2013 г. и сигналите на активните граждани не закъсняват, което може да бъде видяно на следния линк: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1225414