November 2014

Тъй като градовете се разрастват, това би трябвало да се случва и с тяхната енергийна ефективност

27 November, 2014 - 20:18

Повишаването на ефективността на сградите представлява значителна възможност за обуздаване на емисиите на парникови газове, като едновременно с това се спестяват пари и се подобрява качеството на живот.

Атина строи най-големия в света градски парк

14 November, 2014 - 22:12

Преди 15 години гръцката столица е един замърсен, претъпкан и хаотичен град; няма къде да се отиде, ако целта е да се избяга от претъпканото пространство с трафик, тълпи и шум.

Всъщност преди 15 години стоейки на върха на Акропола можеше да се види единствено забуленото в смог море от бели сгради без дори едно единствено дърво или зелено пространство в него.

10 характеристики на устойчив град – колко от тях притежава София?

13 November, 2014 - 21:25

Устойчивите градове са в състояние да издържат на потенциални бедствия, независимо дали се дължат на екстремални метеорологични условия, национален или международен икономически срив, прекъсване в енергийната мрежа или нарушения в доставката на храни. Те са (или биха били, ако бяха напълно реализирани) пораснали версии на градовете в преход.

Владимир Ветов: Зеленият град оскъпява имотите и пази здравето

11 November, 2014 - 22:45

Знаете ли, че стойността на имотите в „зелените” райони нараства между 4 и 30 % в сравнение с кварталите без озеленяване? Дървета и храсти в непосредствена близост до къщата пък намаляват с до 10 % сметките за ток и отопление. Зеленото значи здраве. Пациентите се възстановяват с 20 % по-бързо, ако гледката от прозореца разкрива зеленина, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко.