Потребителите имат нужда от помощ за разпознаване на рециклируемата пластмаса

Затруднявате ли се да запомните кой вид пластмаса се изхвърля в кошчето за рециклиране? Дори да успеете да разпознаете числото върху щампирания символ на дъното на пластмасовия контейнер, най-вероятно без специална подготовка не помните точно кой вид пластмаса се изхвърля в него, да кажем пластмаси PP 5 или PVC 3.

Вие можете просто да хвърлите пластмасовата опаковка в кошчето ….или да го хвърлите в общия боклук. И двата варианта имат потенциално негативна последица: знаем, че изхвърлянето на рециклируем продукт създава излишни екологични и икономически разходи, но пък поставяйки грешния пластмасов продукт в кошчето може да замърси другите материали. Защо рециклирането на пластмаса е толкова трудно?

Tom Szaky, основателят на Terracycle, обръща внимание на този проблем в специална статия Packaging Digest. Съществуващата система не е създадена за консуматорите, а за рециклиращите фирми.

И, за разлика от хората от бизнеса с рециклиране, средностатистическият човек не разбира – или не се интересува – от вида на смолата в продукта или дали хибридната опаковка съдържа някакви материали, които могат да бъдат рециклирани, и други, които не могат да бъдат рециклирани.

Потребителят единствено иска да знае, че опаковките могат да бъдат изхвърлени…..в синьото кошче. Szaky посочва етикета How2Recycle като алтернатива, фокусирана върху потребителя: създаден от Sustainable Packaging Coalition на GreenBlue, този етикет се фокусира върху нуждата на потребителя….и, ако се прилага, може да спомогне за повишаване на нивата на рециклиране.

Други новини от бизнеса с боклука:

Алтерактивно кошче за отпадъци дава указание: повечето от нас, които рециклират, го правят, защото искаме да вършим нещата по правилния начин. Masdar Institute of Science and Technology в Abu Dhabi е създал кошче за отпадъци за обществени пространства, което информира хората за екологичното въздействие на рециклируемите продукти, които се изхвърлят в кошчето.

Когато вие, например, пуснете пластмасова бутилка в едно от тези кошчета (в момента само прототип), можете да чуете „Чрез рециклирането на една пластмасова бутилка вие спестявате достатъчно енергия за работата на вашия хладилник за повече от два часа без да оказвате каквото и да е негативно влияние върху околната среда!”. Не се ли чувствате добре?!

Хората, които правят неща от други неща, искат този вид дейност да завладее света: Donna Fenn и нейната инициатива Remade in Britain. Bdaily публикува интервю за нейния бизнес, включително плановете й за глобално разширявяне (в дългосрочен план).

Рециклирането на пластмасови торби се увеличава: нов доклад на American Chemistry Council показва 11 % нарастване в рециклирането на амбалаж, торби и филмови ленти. Част от причината за това: малките и средни по размер магазини предлагат вече места за събиране. (чрез Waste Dive)