Реконструкцията на „Лъвов мост” стартира въпреки неодобрението на гражданите на София

Според преработения проект през моста ще преминават пешеходци и трамваи

Реконструкцията на „Лъвов мост” стартира през февруари и ще завърши през октомври 2014 г. Но този проект така и не получи одобрението на архитекти, неправителствени организации и някои медии заради липсата на велоалеи, ограничено пешеходно пространство и лоша организация на автомобилното движение, въпреки внесените известни изменения в него.

След получените критики в преработения вариант на проекта броят на лентите е намален от три на две. Добавена е велоалея, която преминава през кръговото кръстовище, а пресичането с пътните платна ще става чрез светофар. Паралелно Столична община предвижда да бъде възстановен и историческият вид на Лъвов мост, по който ще преминават пешеходци и трамваи, като на мястото ще бъде направена градинка според първоначалния вид на моста.

Макар времето между изработването на проекта през 2009 г. и фактическото му изграждане през 2014 г. да е значително, около концепцията му скандалът остава. Против изграждането на кръгово кръстовище с няколко нива са архитекти, неправителствени организации и живущи в района на Лъвов мост.

Според архитектите от "Група Град" проектът обезценява търговския потенциал на зоната и ограничава възможностите за бъдещо строителство в района. "Обезценява се и значимостта на Лъвов мост като паметник на културата, а пешеходците са принудени да заобикалят кръговото кръстовище", казват от организацията. Според архитектите зелената композиция "във форма на паун" е кичозна и не съответства на историческите ценности на мястото. Те твърдят, че подобен проект ще продължи да създава нови тапи по бул.”Ботевградско шосе” и ул.”Раковска”, а за трамвая по моста мислят, че ще затруднява излишно пешеходното и велосипедното движение, като едновременно с това ще създава опасно кръстовище и ще остави зелените площи недостъпни за гражданите.
На същото мнение са и сдружение „Трансформатори”. Неправителствените организации смятат, че този мащабен проект може да бъде приложен на места като околовръстния път, докато в историческите части на столицата подобна идея би разрушила напълно пространството.

Със становище излизат и "Велоеволюция", които смятат, че преди да бъде изградено трасето, са нужни актуални прогнозни данни за транспортните потоци и обществено обсъждане - дали е възможно бул. "М.Луиза" от Лъвов мост до пл. "Св. Неделя" да се превърне в място само за пешеходци и велосипедисти.

Сдружение "Трансформатори" достига и по-далече в мнението си. Посочва реконструкцията на „Лъвов мост” като пример за пореден проект, който се прави „на парче”. Според тях през последните години Столична община действа без ясна и последователна политика за качеството на градската среда, а липсата на актуални проучвания и нежеланието да се организират конкурси за публичните пространства влошава допълнително ситуацията.

Неправителствените организации се оплакват от липса на желание за сътрудничество от Столична община по актуални въпроси. Относно реконструкцията на „Лъвов мост” още в края на 2013 г. общинската администрация спира комуникацията с неправителствения сектор по промяната на спорния проект, като паралелно с това внася проекта в Министерството на инвестиционното проектиране за одобрение. Архитектите от "Група град" твърдят, че информация за проекта им е била отказана многократно през последните месеци, дори след официално запитване чрез Закона за достъп до обществена информация и организацията е подала жалба в Административен съд - София, по която все още няма решение. "Трудният достъп до информация по текущи проекти на Столичната община създават усещане за липса на всякакво желание за сътрудничество с професионалните среди, както и абсолютно неглижиране на общественото мнение по важни въпроси, засягащи бъдещето на София", казват от сдружение "Трансформатори".

В същото време неправителствения сектор не се задоволява само с ролята на критична страна, а активно предлага решение. Представителите на "Група Град" са разработили алтернативен проект, който са готови безплатно да предоставят на Столичната община. Той включва широки пешеходни мостове, които да бъдат атрактивно място за туризъм, изкуство и обществени прояви. Около транспортния възел са предвидени четири малки площада със зелени площи, паметници и културни пунктове, а прилежащите сгради ще имат възможност да развиват търговия. "Нашето решение ще свързва, а няма да разделя района", казват от "Група Град".