Ротердам реинвестира в градски пазари

От време на време се появява сграда с архитектура, която те кара да мислиш, че твоят град трябва да бъде по-красив – или поне малко по-смел. Такъв случай е новата зала на пазара в Ротердам, Холандия, която се завъртя в интернет, веднага след като я отвориха през първата седмица на октомври 2014 г. Едва ли е по вкуса на всеки, но все пак е вълнуваща.

Проектирана от холандска архитектурна фирма, залата е с големина над 340 000 кв.м. със смесено предназначение, състояща се от жилища (102 апартамента под наем и 126 апартамента за продажба), пазар за хранителни продукти, супермаркет, обществено пространство и 1 200 от тях ще се използват за паркинг.

В средата на сградата е пазарът за хранителни продукти. През нощта, когато е затворено, се превръща в добре осветено обществено пространство. Цялата централна част е оградена, но е свързана визуално с външното пространство чрез голяма и луксозна стъклена фасада.

Апартаментите обгръщат пазара и са построени от стандартизирани модули (въпреки уникалната форма). Пространствата в тях, които изискват естествена светлина, са обърнати навън и всички пространства, които не се нуждаят от нея, като кухните (според холандското законодателство), са с изложение навътре към пазара.

Складовите помещения за пазара, местата за паркиране и зареждането се извършва под земята. Това означава, че самата сграда няма реално задна част. Повечето сгради обикновено имат грозни товаро-разтоварно пространство в заден двор. В този случай целият периметър на сградата е градски и достъпен.

По тавана на съоръжението, над пазара има мега стенопис (massive mega-mural), проектиран от двама холандски художници Arno Coenen и Iris Roskam. Click here за панорама на 360 градуса. Диво е!

И така, какво мислите за тази сграда? Бихме ли искали да я имаме и в София? И бихте ли обмислили да живеете в един от апартаментите й? Със сигурност някои биха.