Слабото осветление и лошите заслони вредят на използването на автобуси в района на метрото в Twin Cities, Минеаполис, Минесота

Замисляли ли сте, докато чакате на автобусната спирка на път за работа или прибирайки се, какво бихте препоръчали да бъде направено за подобряване на автобусните спирки по принцип и при студено време в София? Забелязали ли сте дали се променят съоръженията на автобусните спирки? Чувствате ли се в безопасност на автобусната спирка?

По-долу можете да видите какво мисли един град - Twin Cities в Minneapolis, Minnesota, Съединените щати – за своите автобусни спирки.

A student waits near a bus stop on the University of Minnesota campus in the frigid temperatures of winter.

В Twin Cities в Minneapolis, Minnesota алтернативни форми на транспорт бележат разцвет от много години. Minneapolis дори е признат за града с най-много велосипедисти в Съединените щати. Поради това е много важно системата за обществен транспорт да бъде организирана по начин и да функционира колкото е възможно по-ефективно и безопасно. Това включва не само начините за превоз изобщо – като автобуси, теснолинейки, тежки железопътни средства и др. – но също и обкръжаващите елементи преди качването и след слизането от превозните средства.

Много хора отказват да използват или се чувстват неудобно при използването на обществени превозни средства, защото не е безопасно. Макар че голяма доза от това е просто отрицателно възприемане, има какво да се направи относно подобряването на определени аспекти от съществуващите автобусни спирки из цял Minneapolis и района на метрото на St. Paul. Това не само ще направи доволни пътниците, но ще има и положително влияние върху потенциални нови ползватели.

Един от начините тези структури да бъдат подобрени е да се премахнат отпадъците, които обграждат заслоните на автобусните спирки. Дори в центъра на Minneapolis, които общо взето се счита, че е над средното от гледна точна на чистотата, би могло в повечето случаи да се създаде по приветливо пространство. Нещо толкова малко може да сътвори невероятна промяна във възприемането на хората на публичния транспорт.

Подобряването на осветлението на автобусните спирки през нощните часове би могло да е друг начин да се повиши усещането на сигурност и комфорт. В много случаи осветлението не е идеално, а в по-малко използваните заслони на някои квартали осветлението е просто лошо или напълно отсъстващо. Това е риск за сигурността, защото може да направи автобуса напълно невидим или труден за откриване, което създава неприветлива среда.

Когато говорим за Twin Cities, трябва да помним, че в по-голямата част от годината температурите може да спаднат доста под нивата на комфорт. Макар че повечето автобусни заслони не разполагат с каквито и да е затоплящи източници, някои спирки с по-рядко преминаващи автобуси стоят без каквито и да е защитни прегради. Ако настояването е обществения транспорт да се насърчи да се използва активно, това трябва да се промени. В Twin Cities, в средата на зимата ниските температури и силните ветрове могат да бъдат крайно свирепи, до степен, където някой, чакайки на незащитена автобусна спирка, може да се окаже дори във физическа опасност.

Ако Twin Cities желае да продължи да работи за устойчив район около метрото, който се приема като обществен транспорт с доминиращо значение над останалите форми на придвижване, ще бъдат нужни правилни действия за създаването на по-добри автобусни спирки. Свършена е добра работа по създаването на удобна, приветлива и – най-важното – безопасна обкръжаваща среда за осветлението на релсовия транспорт, обаче за заслоните на автобусните спирки все още има какво да се пожелае.