Търсенето на храна ще се удвои до 2050 г., затова градското земеделие ще стане изключително важно

Нов доклад на изследователи от Университета на Minnesota дава прогноза, че търсенето на храни в света ще се удвои до 2050 г., но се открива пропуск в доклада – екипът е пренебрегнал напредъка в градското земеделие, което може да даде земеделско решение в полза на нарастващото население в цял свят (вече се практикува в места като Havana, Cuba). Учените от Университета в Minnesota оценяват, че територия с размерите на Съединените щати ще е нужно да бъде разчистена от развиващите се държави, за да се направи достатъчно място за изхранването на техните нарастващи общности, и че разчистването на подобни размери земя ще увеличи значително нивата на въглеродния двуокис в атмосферата, довеждайки до сериозна промяна на климата. Защо да не се предприеме друга посока - хората биха могли да създадат ферми на незастроени градски парцели, върху покривите на сградите и на обществените места и така общността да се изхранва от незастроената земя, която все още я има, използвайки нови технологии като например тези за земеделски добив в празните витрини в Лондон и високотехнологични лаборатории, сгушени в магазините за сандвичи в метрото в Япония.

„Емисиите на парникови газове от земеделието биха могли да се удвоят до 2050, ако настоящите тенденции в производството на храна в глобален мащаб продължат”, твърди David Tilman, професор по екология в College of Biological Sciences на Университета в Minnesota. „Земеделието в световен мащаб вече произвежда 1/3 от емисиите на парникови газове”. Въпреки, че докладът все още не е в окончателния си вариант, изглежда, че екипът предлага само прости решения в опитите си да накара богатите нации да помогнат на по-бедните нации да увеличат добивите и да използват по-ефективно нитратните торове. По някаква причина, те напълно изоставят всички напредничави и иновативни постижения, разработени в областта на земеделската устойчивост.

Това проучване поставя огромна тема, пред който се изправя света, на повече бойни полета, а не само земеделието. Щом човечеството се е запътило да решава тези плашещи проблеми пред човешката раса, то трябва да се разсъждава извън рамките на конвенционалното. В доклада изследователите от Университета в Minnesota предлагат три различни сценария. Но най-вероятно учените от екипа не са поглеждали през прозорците към моравите, които най-вероятно ограждат техните собствени сгради, и да помислят: „има незаето пространство тук. Хайде да засадим зеленчукова градите и да се нахраним”.